Koronavírus – Magyarország:
A járvány terjedésének megakadályozása elektronikus
szoftverek útján

Több országban is sor került elektronikus szoftverek (alkalmazások) bevezetésére a koronavírus járvány elleni küzdelem, a vírus terjedésének megakadályozása érdekében (lásd korábbi bejegyzésünket[1]), mely alól hazánk sem kivétel. Jelen bejegyzés ismerteti a hazánkban bevezetett, illetve bevezetni kívánt elektronikus szoftvereket.

  1. VírusRadar

Hazánkban a 2020. május 14. napjától ingyenesen és önkéntesen letölthető[2] és használható VírusRadar[3] mobiltelefonos alkalmazás segítségével, a mobil eszközök távolságának mérésével vizsgálható a bizonyítottan fertőzött emberekkel való kapcsolat, segítve a járványügyi szakemberek munkáját a kontaktkutatásban. Az alkalmazás más VírusRadar felhasználók alkalmazásával Bluetooth segítségével kommunikál, titkosított, anononimizált adatokat cserél, ha azok az elmúlt 14 napban veszélyes távolságban (két méteres), egymás közelében megadott időtartamot (legalább 20 perc) voltak. Az alkalmazás használatának köszönhetően az azonosított fertőzöttről megmondható, hogy a megelőző két hétben kikhez volt közel, két méteres távolságon belül, legalább 20 percig. Az alkalmazást szintén futtató felhasználók telefonszámainak felhasználásával a szakemberek elérhetik azokat, akikkel a fertőzött személy az elmúlt 14 napban találkozott, így potenciálisan megfertőződhettek.

A VírusRadar alkalmazás használata során megvalósuló adatkezelés tekintetében adatkezelő a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Az alkalmazást az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a biztributor[4] magyar IT-biztonsági disztribútor, a Nextsense hazai forgalmazója támogatásával vezette be és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) üzemelteti, fejleszti, aki adatfeldolgozónak minősül.

Az alkalmazás Bluetooth kapcsolat használatával becsüli meg a távolságot más telefonoktól, amelyeken a VírusRadar fut. Az alkalmazás használatához folyamatos Bluetooth kapcsolat szükséges, ahhoz, hogy az alkalmazás érzékelni tudja a közeli, alkalmazást szintén futtató eszközöket. Az alkalmazás funkciói bármikor letilthatók a Bluetooth kikapcsolásával, vagy az alkalmazás törlésével. Az alkalmazás által gyűjtött adatok: a regisztráció során kapott egyedi azonosító kód (AppID), a másik készülék felderítésének időpontja, a másik készülék AppID-ja, a szoros kontaktban eltöltött időtartam, a két készülék közötti távolság. Ezen adatok 14 napig a készüléken kerülnek tárolásra, melyek személyes adatok nem tartalmaznak. A VírusRadar helymeghatározás használatának engedélyezése egyes esetekben szükséges, azonban az alkalmazás nem gyűjti és nem használja fel a GPS-helyadatokat.

A VírusRadar a vett jel erősségét jelző (RSSI) értékeket használja a telefonok közötti jelerősség mérésére. Az RSSI kalibrált értékeket használják a felhasználók közötti hozzávetőleges távolság becslésére, míg az ilyen kapcsolat időtartamát maga a mobil alkalmazás regisztrálja.

Ha egy felhasználó megfertőződik, akkor a felhasználó önként, az „Adatok küldése” funkcióval megoszthatja az alkalmazás elmúlt 14 napban rögzített adatait a járványügyi szakemberekkel, az adatok beküldésre kerülnek a felhasználó készülékéről a központi szerverre, ahol 30 napig kerülnek tárolásra. Internetkapcsolatra az alkalmazás működéséhez nincs szükség, viszont az adatok beküldéséhez szükséges. A beküldött adatok: a fertőzöttség ténye, a beküldő telefonszáma, a beküldő App ID-ja és az elmúlt 14 nap adatai, melyek: a másik készülék felderítésének időpontja, a másik készülék AppID-ja, a szoros kontaktban eltöltött időtartam (20 percet meghaladó), a két készülék közötti távolság (2 méteren belüli).

Az adatok beküldésével szakhatóságok megkaphatják a pontenciálisan fertőzött emberek telefonszámát, amelynek segítségével a protokollnak megfelelően segíthetnek, és lehetőségük lesz értesíteni a lehetséges fertőzötteket. Az NNK a beérkezett adatokról szóló jelzést követően ellenőrzi, hogy az adott telefonszám regisztrálva van-e koronavírus fertőzött telefonszámaként saját rendszerében, csak az ilyen módon ellenőrzött, igazoltan fertőzöttként nyilvántartottak telefonszámát és az ahhoz tartozó adatokat kezeli, amelyeket a központi szerverről tud egy kifejezetten erre a célra kialakított felületen lekérdezni. A lekérdezés során az NNK által kezelt adatok: a beküldő telefonszámát, a kontakt(ok) telefonszámát, a két AppID találkozásának dátumát, a két telefon egymás közelében eltöltött időtartamát (20 percet meghaladó), a két készülék közötti távolságot (2 méteren belüli).

A VírusRadar nem tárol másokról semmilyen személyes adatot, csak a véletlenszerű App ID-t, amit telefonszámmal kizárólag a járványügyi szakemberek tudnak összekötni a központi rendszerben, adatbeküldés után. Ha az alkalmazást feltörik, vagy a telefont ellopják, semmilyen személyes adathoz nem juthatnak hozzá a támadók. Az alkalmazás törlése esetén az összes helyben tárolt adat is törlődik. A felhasználó már nem tudja megosztani a mentett adatokat, ebben az esetben az alkalmazást újra kell telepíteni.

Schanda Tamás, az ITM parlamenti és stratégiai államtitkára a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az alkalmazás használata kétszeresen is önkéntes alapon történik: egyrészt dönteni kell annak a letöltéséről, másrészt a fertőzött használó önként küldi el adatait a járványügyi hatóságoknak. Solymár Károly Balázs, az ITM digitalizációért felelős helyettes államtitkára kitért arra, hogy az alkalmazás megvalósulásához hozzájárult adományként a NextSense és a Biztributor Kft., a regisztráció aktiválásához szükséges SMS-ek díjmentes kiküldését pedig a Vodafone Magyarország biztosítja.

A szaktárca arra kér mindenkit, hogy a kedvenc alkalmazásai mellé töltse le és kezdje el használni a VírusRadart, mivel minél többen használják az alkalmazást, annál több esetben lehet még időben figyelmeztetni a lehetséges fertőzötteket, és ezzel tovább csökkenthetők a járványügyi kockázatok. Az alkalmazás Android operációs rendszerrel már letölthető, és iOS-on hamarosan elérhetővé válik, erről tájékoztatják majd a lakosságot.

Védd meg magad, családodat és barátaidat! Telepítsd a VírusRadart, hogy együtt győzzük le a vírust!

  1. VirusContact

Fent említett megoldáson kívül említésre méltó, a jelenleg fejlesztés alatt álló ingyenes VirusContact[5] alkalmazás, amelynek célja, hogy az alkalmazás felhasználója értesüljön arról, ha olyan felhasználó közelében járt az elmúlt 14 napban, aki igazoltan vírusfertőzött. A mobil készülék Bluetooth és helymeghatározási adatok alapján érzékeli és eltárolja a másik ilyen alkalmazást használóval találkozás adatait a készüléken és értesíti aki az elmúlt 14 napban fertőzött személy közelében járt, ezáltal anonim módon tudatja a felhasználókkal, hogy hol, mikor, milyen távolságban és mennyi ideig tartózkodott fertőzött közelében. Ezen adatok alapján a felhasználó eldöntheti, hogy ez potenciális kockázat volt-e és szükséges-e orvoshoz fordulnia. Az alkalmazás jelenleg még nem érhető el.

III. Hatósági házi karantén szabályai betartásának megfigyelése elektronikus szoftverrel

Fontos megemlíteni, hogy a 2020. május 4. napján Magyar Közlönyben megjelent élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány vonatkozásában elrendelt hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzéséről szóló 181/2020. (V. 4.) Korm. rendelet[6] (a továbbiakban: rendelet) lehetőséget biztosít, arra hogy a járványügyi hatóság elrendelje „a hatósági házi karantén szabályai betartásának az érintett nagykorú cselekvőképes személy mozgását nyomon követő, valamint az arcképmásának és általa megadott egészségügyi adatainak továbbítására alkalmas elektronikus szoftver (…) alkalmazásával történő ellenőrzését, ha nyilatkozik, hogy

  1. a) a szoftver telepítésének feltételei rendelkezésre állnak, ahhoz megfelelő eszközzel rendelkezik, és
  2. b) a szoftver telepítését és használatát önként vállalja.”

A járványügyi hatóság a fenti nyilatkozat beszerzése érdekében a rendőrség közreműködését kérheti. Kiemelendő, hogy a járványügyi hatóság a szoftver alkalmazását a rendelet hatálybalépését megelőzően elrendelt hatósági házi karantén tekintetében is elrendelheti, az elrendelésre fent említett (nyilatkozattételi) feltételekkel.

A Rendelet szerint a „járványügyi hatóság és a rendőrség a hatósági házi karantén alá vont személy azonosítása érdekében jogosult az érintett személy arcképmásának kezelésére”, továbbá jogosult a hatósági házi karantén szabályai megtartásának ellenőrzése érdekében az érintett személynek a szoftver által küldött mozgási adatainak kezelésére. A járványügyi hatóság, valamint a rendőrség a fenti és a Rendeletben meghatározott egyéb adatokat, ha jogszabály hosszabb határidőt nem állapít meg a hatósági házi karantén megszűnésétől számított 60 napig kezeli.

A rendelet meghatározza az adatkezelés lényeges körülményeit és kitér arra az esetre is, ha az érintett személy a szoftver telepítésével vagy használatával kapcsolatos kötelezettségét megszegi.

A rendszer hasonlít a korábban Lengyelországban[7] bevezetett megoldáshoz, amelynek célja, hogy az alkalmazás használói a kötelező karantén alatt igazolni tudják, nem hagyták el a lakóhelyüket, ugyanis akik az alkalmazás mellett döntenek, időközönként szelfit kell készíteniük magukról, amit el kell küldeniük az applikáción keresztül. Az érintettek választhatnak: vagy letöltik az alkalmazást, vagy számíthatnak rá, hogy véletlenszerű időközönként a rendőrség személyesen ellenőrzi őket.

[1] https://www.praudit.hu/blog-30/

[2] https://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/hirek/koronavirus-schanda-az-uj-virusradar-mobilos-alkalmazas-jelentosen-hozzajarul-a-jarvany-elleni-vedekezeshez

[3] https://virusradar.hu

[4] https://biztributor.hu

[5] http://www.viruscontact.com

[6] 181/2020 (V. 4.) Korm. rendelet, https://magyarkozlony.hu/hivatalos-lapok/8kGGfNvTeu9K9vNlCUoB5eab3bea8b653/dokumentumok/008772a9660e8ff51e7dd1f3d39ec056853ab26c/letoltes

[7] https://nki.gov.hu/it-biztonsag/hirek/lengyelorszag-mobil-alkalmazassal-ellenorzik-a-hazi-karanten-betartasat/