Felkészülési segédlet a DORA rendeletnek történő megfeleléshez

Felkészülési segédlet a DORA rendeletnek történő megfeleléshez

A pénzügyi ágazat digitális működési rezilienciájáról szóló (EU) 2022/2554 rendelet, közismertebb nevén DORA, 2023. január 17-én lépett hatályba és a tagországokban a két éves felkészülési időt követően, 2025. januártól lesz kötelezően alkalmazandó.

Azon pénzügyi szervezeteknek, akik úgy döntenek, hogy bevárják a szabályozástechnikai standardtervezetek  és a kapcsolódó felügyeleti ajánlások aktualizálását, várhatóan kevesebb, mint egy év áll majd rendelkezésükre a megfelelés elérésére. Figyelembe véve a pénzügyi szervezetekre jelenleg is nehezedő megfelelőségi és audit terheket, valamint hogy a megfelelés elérése számos szervezet esetében csak új kontrollok, eszközök és folyamatok beszerzésével, illetve fejlesztésével lesz várhatóan elérhető, az elképzelés nehezen megvalósítható feladatnak látszik.

A fentiekre tekintettel mi ügyfeleink részére a lenti linken letölthető segédletben részletezett felkészülési menetrendet javasoljuk alkalmazni, mely alkalmas az új erőforrást, képességet és tapasztalatot igénylő hiányosságok korai azonosítására.

A segédlet letöltése a következő linken érhető el:

Letöltés